Mijn favorieten

beleggingsvastgoed

Wat komt er kijken bij het beleggen in 'stenen'. Welke risico's loop je met vastgoed en welke rendementen zijn mogelijk. 

RISICO'S

Beleggen in vastgoed brengt natuurlijk altijd risico's met zich mee. Leegstandsrisico, vermogensrisico door veranderende markt, renterisico wanneer je de bank mee laat financieren, verzekeringsrisico, veranderende wetgeving van landelijke overheid en lagere overheden. Timing en de keuze van het soort vastgoed waarin je wilt beleggen bepaalt een belangrijk deel van je risico.

Als je naar het verleden kijkt werd beleggen in winkelpanden altijd als zeer verstandig beoordeeld en met een goed rendement. Ook kantoren waren bij de grote beleggers en fondsen een niet weg te denken type belegging. Iedereen heeft kunnen zien dat met de opkomst van internet het winkellandschap fors is veranderd. In de oude binnensteden kijkt de nieuwe belegger meer naar boven dan naar de breedte van de etalage. De nieuwe belegger begint te tellen hoeveel wooneenheden hij kwijt kan en oh ja... er is ook nog een winkel op de begane grond. 

Ook het kantorenlandschap is natuurlijk fors overhoop gehaald. Het nieuwe werken, de crisis en de structurele afname van het aantal kantoorbanen door verdere automatisering en de opkomst van de big data maken dat er veel minder kantoorruimte nodig is. Ook hier is timing en de locatie weer zeer wezenlijk voor het creëren van een goed rendement.

Dus allemaal beleggen in woningen? Beleggen in woningen is de afgelopen jaren een relatief veilige belegging gebleken. Geen al te woeste rendementen maar wel een stabiele wijze om je vermogen te beleggen. Met de lage rente op spaargeld is een steeds grotere groep mensen met een vermogen op zoek naar een alternatief om de inflatie en belastingdruk voor te blijven. Bij spreiding van je vermogen over meerdere woningen is het leegstandsrisico niet erg groot. Vermogensrisico lijkt op dit moment ook niet erg groot en de rentestand is nog steeds historisch laag. Waar de woning belegger wel mee te maken kreeg is de wetgever. Verhuurdersheffing, aangepast Woning Waarderingsstelsel, vastzetten van de grens voor huurtoeslag en uiteraard het energielabel.


RENDEMENTEN

Hier loop ik het risico om een open deur in te trappen. Rendementen van 0 tot 25% zijn mogelijk. Natuurlijk vraag je naar een soort gewogen gemiddelde.
In de middelgrote en grotere kernen van Noord-Nederland zijn de onderstaande bruto rendementen realiseerbaar:
  • bedrijfsgebouwen - 10% - 15%
  • winkels (niet A1) - 8% tot 12%
  • kantoren - 10% tot 15%
  • woningen - 5% tot 8%
Omdat de variabelen erg groot zijn is alleen een ruwe benadering hier op zijn plaats. Wel zit er natuurlijk een rode draad in de relatie tussen risico, soort vastgoed en rendement. Hoe groter de risico's hoe groter het rendementsprofiel. Het is dus net als met aandelen van groot belang om te bepalen welk risicoprofiel bij je past. Ben je een startende belegger. Handel je met je eigen vermogen of gebruik je een bank om een deel mee te financieren. Heb je al meer beleggingsvastgoed en wil je met een deel wel meer risico lopen. Wil je lokaal beleggen of nationaal. Beheer je het zelf of besteed je het uit. Heb je het rendement direct nodig of spaar je voor later. Stel je zelf dit soort vragen om een beeld te krijgen bij waar je naar op zoek bent.

 

EN DEZE NOG

Vastgoed is leuk! Je kunt je bezit zien en aanraken. Met je vastgoed kun je gebruikers faciliteren en blij maken. Een goede verhuurder geeft vaak ook een goede huurder. Vastgoed kan een zeer duurzame belegging zijn waar je één of meerdere generaties mee vooruit kunt. Vastgoed is een wereld op zich. Welkom in mijn wereld!

Barteld 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring